Cool Kids

Cool Kids

Cool Kids programmet kommer fra Australien. Angstklinikken på Aarhus universitet har brugt programmet siden 2009 med gode resultater.

Jeg blev bekendt med programmet gennem en bog der hedder: "Hjælp dit ængstelige barn", som er en selvhjælps bog til forældre med børn der er ængstelige/bekymret. Efterfølgende har min søn og jeg været igennem et gruppe forløb hos en psykolog Søren Benedikt Pedersen.

Programmet består af sessioner, hos Søren bestod det af 8 sessioner, hver session var 2 timer. Vi arbejdet ud fra et arbejdshæfte, et for børnene og et andet for forældrene. Vi begyndte altid sammen, derefter gik vi forældre ind i et andet lokale, og børnene arbejdet med Søren. Søren kom så ind til os forældre hvor vi arbejde med forskellige problemstillinger. Til sidst var der fælles opsamling. Der var som regel "lektier" for til næste session, noget hvor man skulle øve sig i forhold til det vi lige havde lært

Under kurset lærte vi hvad angst er, og hvad forskellig mennesker finder bekymrende.

Hvordan angsten påvirker vores krop, tanker, følelser og adfærd. Sammenhængen mellem tanker og følelser. Så da kurset var færdig havde vi redskaber til selv at komme videre.

I programmet indgår der et redskab der hedder "tanke detektiven", her lærer børnene hvordan de kan tænke logisk i forhold til de bekymringer de har

 

Så er der "bekymringsskalaen" hvor 0 er meget afslappet og 10 er ekstremt bekymret. Reglen her er at når bekymringen når over 5, så begynder angsten at tage over, så når barnet skal presse til at overkomme sin angst, skal men arbejde med de ting der ligger under 5. Her kommer "trappestigen" i brug, hvor man sammen finder et mål, ved os var det at jeg kom på arbejde og min søn kunne være alene imens. Vi fandt så nogle små del mål, det første var at min søn forlod huset med en pædagog, men jeg var hjemme. Dette trin skulle så øves indtil min søn ikke længere var utryg.

Langsom fandt vi nye del mål, efterhånden som han kunne overskue det. For hver trin er der en belønning, så barnet kan få en god følelse når udfordringen er klaret.

Det der er godt ved programmet, er at det er på barnets præmisser. Det bliver set og hørt i forhold til de bekymringer der må være, og det pres der bliver er i samarbejde med barnet, så barnet altid er med på hvilke udfordringer det føler det kan klare. Det gør også at jeg som forældre føler mig tryg, og jeg har nemt ved at opmuntre og hjælpe min søn.

Jeg håber det jeg har skrevet giver mening, ellers vil jeg gerne uddybe og svare på spørgsmål. Du kan også finde flere oplysninger om Cool Kids på denne hjemmeside: http://coolkidsprogram.dk/side1.html

Mia Kristina Hansen