Cool Kids

Cool Kids angstbehandlingsprogram

Cool Kids programmet kommer fra Australien. Angstklinikken på Aarhus universitet har brugt programmet siden 2009 med gode resultater. Man skal være certificeret for at kunne kalde sig Cool Kids behandler.

For at blive certificeret skal behandleren være psykolog eller psykiater, gennemføre et kursus, bestå eksamen samt modtage supervision.

Andre faggrupper med interesse for evidensbaseret angstbehandling af børn og unge kan deltage i kurset samt få bevis for kursusdeltagelse, men kan ikke opnå certificering.

Vi blev bekendt med programmet gennem en bog der hedder: "Hjælp dit ængstelige barn", som er en selvhjælps bog til forældre med børn der er ængstelige/bekymret. 

På CEBU´s hjemmeside kan man finde viden om Cool Kids, de skriver:
Cool Kids programmerne (herunder Chilled) er et program målrettet børn og unge med angstlidelser. Cool Kids programmerne er baseret på kognitiv adfærdsterapi, hvor både barn og forældre deltager i behandlingen og lærer konkrete redskaber til bedre at kunne håndtere barnets angst. Cool Kids programmerne kan anvendes både i individuelt format og i gruppeformat. 

Når man følger programmet får man viden om, hvordan angsten påvirker vores krop, tanker, følelser og adfærd. 

I programmet indgår blandt andet redskaber som realistisk tænkning, gradvis eksponering og opbygning af selvsikker adfærd.

Børnene/den unge får indblik i hvordan de kan tænke logisk i forhold til de bekymringer de har

Et andet redskab er "bekymringsskalaen" hvor 0 er meget afslappet og 10 er ekstremt bekymret. Reglen her er at når bekymringen når over 5, så begynder angsten at tage over, så når barnet skal motiveres til at overkomme sin angst, skal men arbejde med de ting der ligger under 5.

I arbejdet med den gradvise eksponering kommer "trappestigen" i brug, hvor man sammen finder et overordnet mål, og så arbejder med små del mål, på stigen op til hovedmålet. Hver trin skal øves indtil det ikke længere er utrygt. For hver trin er der en belønning, så barnet kan få en god følelse når udfordringen er klaret.

Det der er godt ved programmet, er at det er på barnets præmisser. Det bliver set og hørt i forhold til de bekymringer der må være, og det er et samarbejde med barnet, så barnet altid er med på hvilke udfordringer det føler det kan klare. Det gør det også trygt som forældre, og det bliver nemmere at opmuntre og hjælpe sit barn.

Du kan læse mere om Cool Kids på CEBU´s hjemmeside:

https://psy.au.dk/cebu/om-cebu/cool-kids